[...] dla właściwej pracy mózgu i wątroby, wspomaga powstawanie niektórych hormonów, zapobiega marskości i stłuszczeniu wątroby. Inozytol - uczestniczy w metabolizmie glukozy, obniża poziom cholesterolu, zapobiega miażdżycy tętnic, pełni ważną rolę w powstawaniu lecytyny, bierze udział w procesach przemian metabolicznych tłuszczu. Metionina- [...]
[...] odpowiedniej wagi ciała ma, oczywiście, wpływ na nasze zdrowie. Jeśli pacjent schudnie, najlepiej 10% swojego ciężaru, to już widzimy korzyści metaboliczne. Znacznie obniża się poziom cholesterolu, glukozy we krwi, trójglicerydów, zmniejsza się ciśnienie skurczowe i rozkurczowe. Co pewien czas pojawiają się mody na jakąś dietę. Raz [...]
[...] jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we krwi. Jeśli właśnie skończyłeś trening siłowy, to dobrze ,bo insulina ‘wpakuje’ ten cukier prosto do komórek mięśniowych. Jednak w innej porze dnia, [...]
[...] dietetycznych, czy wolniej, ale przy mniejszych ograniczeniach ilości spożywanych kalorii. W początkowej fazie stosowania ograniczeń dietetycznych masa ciała szybko się obniża w wyniku utraty nie tylko tkanki tłuszczowej, ale także wody. Później utrata wody zmniejsza się i ubytek masy ciała staje się wolniejszy. Wiele osób w takim momencie [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]
[...] dietetycznych, czy wolniej, ale przy mniejszych ograniczeniach ilości spożywanych kalorii. W początkowej fazie stosowania ograniczeń dietetycznych masa ciała szybko się obniża w wyniku utraty nie tylko tkanki tłuszczowej, ale także wody. Później utrata wody zmniejsza się i ubytek masy ciała staje się wolniejszy. Wiele osób w takim momencie [...]
[...] opisałem w zeszłym miesiącu. Z insuliną to totalne nieporozumienie! Pewnie stąd, że w literaturze fachowej czynnikiem insulinopodobnym nazywa się każdą substancję, która obniża poziom cukru we krwi. Insulina oprócz tego, że zmniejsza poziom cukru (glukozy), to jeszcze silnie stymuluje anabolizm białek. Jednak, nie każdy mimetyk (naśladowca) [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2 l/godz. [...]
[...] potasu oraz zawierają żelazo. Czosnek Czosnek jako lek znany jest od dawna. Wiadomo, że posiada on właściwości przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Czosnek może również obniżać krzepliwość krwi. Właściwości lecznicze rośliny wiążą się z występowaniem w jej składzie związków siarki. Nadają one czosnkowi specyficzny zapach. Związki te powodują [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] są badania potwierdzające skuteczność i racjonalność Metody. Badania Profesora Roberta Hevre dyrektora instytutu żywienia i żywności wykazały, że stosowanie Metody obniża poziom glikemii (cukru), cholesterolu i triglicerydów. Również Profesor Jean Dumesil -kardiolog z instytutu serca Uniwersytetu Laval St Foye Quibec, którego przedmowa [...]
[...] r. z pewną ostrożnością stosowano fenforminę. W lutym 2001 r. Europejska Agencja ds. Leków zarejestrowała metforminę. Metformina wpływa korzystnie na glikemię (w monoterapii obniża stężenie HbA1c o 1,0‑2,0%, nie powodując hipoglikemii), na masę ciała (zmienia kompozycję ciała u osób z czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, redukując głównie tkankę [...]
[...] łatwiej przyswajalna przez organizm. Płyny Dostarczanie odpowiedniej ilości płynów jest podstawą dla uzyskania optymalnego efektu treningu wytrzymałościowego. Odwodnienie obniża wytrzymałość i zmniejsza siłę zawodnika. Przy wysokiej temperaturze otoczenia, podczas przedłużonego treningu, utrata płynów w postaci potu może sięgać 2l/godz. [...]
[...] okażą się sprytniejsi. Sportowcy niezwykle szybko zauważyli, iż podany iniekcyjnie hormon wzrostu wzmacnia kości i ścięgna, powoduje przyrost masy i siły mięśniowej oraz obniża ilość tkanki tłuszczowej, co pozwala na zwiększenie mocy fizycznej organizmu zarówno w warunkach długotrwałej pracy tlenowej jak podczas wysiłków anaerobowych. [...]
[...] Pomaga w koncentracji. Wbrew mylącej nazwie Gotu Kola: nie ma nic wspólnego z Coca-Colą, ani nie zawiera kofeiny. (Uwaga: Zbyt duża dawka nie pomaga w pracy umysłowej: obniża ciśnienie krwi i wywołuje senność). Cholina: Cholina jest używana do syntezy acetylocholiny - neuroprzekaźnika potrzebnego do efektywnego działania pamięci. Cukier: [...]
[...] prowadzące do rozwoju tego schorzenia. Kofeina a choroba Parkinsona Na podstawie 10 letnich badań dowiedziono, że picie codziennie 3 filiżanek kawy lub herbaty na dobę obniża ryzyko wystąpienia choroby Parkinsona o 22% (w przypadku kawy) i 28% (w przypadku herbaty) – aczkolwiek mechanizm działania nie jest jeszcze poznany. Co więcej [...]
[...] tłuszczu. przekąska potrafi zregenerować fizyczną i intelektualną energię zawsze wtedy, kiedy tego potrzebujesz i podjadanie tak naprawdę pomaga w kontrolowaniu wagi, gdy obniża apetyt. Oczywiście nie każde podjadanie jest korzystne. Przekąski mogą zwiększyć ilość niechcianego tłuszczu i kalorii w diecie, zwłaszcza jeśli są to zwykłe [...]
[...] usprawnia przepływ impulsów ornityna - duże dawki stymulują wydzielanie hormonu wzrostu, usprawnia i przyspiesza pracę wątroby tauryna - wpływa na wzrost masy mięśniowej, obniża ciśnienie krwi, poprawia tolerancję leków, działa korzystnie na centralny układ nerwowy. WęGLOWODANY Jedna z trzech podstawowych, obok białka i tłuszczów grup [...]
[...] trawienie i obniyżyć cholestrol powinno się spożywać przynajmniej 2 łyżki stołowe dla dorosłych lub 1 dla dzieci poniżej 12 lat -Linozy lub Nopaliny co poprawia trawienie i obniża cholestrol -posiada sporo naturalnago błonnika) Ziarno, pestki, orzechy Płatki owsiane, kasza jaglana i ryż należą do Twoich sprzymierzeńców. Jedz je pięć razy w [...]